Web Analytics Made Easy - Statcounter

جنگ میان عراق و ایران در شرایطی وارد هشتمین سال می‌شد که هر دو جبهه برای پیشبرد اهداف خود به شکل قابل توجهی از رادیو استفاده می‌کردند. در بحبوحه جنگ بود که نوشته‌ای از طریق رادیو به گوش مردم و رزمندگان رسید. نوشته‌ای که خبر از تصویب قطعنامه و پایان جنگ ۸ ساله می‌داد.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- فاطمه قربانی رضوان؛ جنگ میان عراق و ایران در شرایطی وارد هشتمین سال می‌شد که هر دو جبهه برای پیشبرد اهداف خود به شکل قابل توجهی از رادیو استفاده می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بحبوحه جنگ بود که نوشته‌ای از طریق رادیو به گوش مردم و رزمندگان رسید. نوشته‌ای که خبر از تصویب قطعنامه و پایان جنگ ۸ ساله می‌داد.


از سال ۱۳۶۸ شرایط اجتماعی جامعه نیازمند تغییرات اساسی بود. مسئولان فرهنگی در این دوران به فکر جبران فشار‌های روحی و روانی دوران جنگ بودند. با اتمام جنگ کاربرد اصلی رادیو که انتقال پیام و اخبار سیاسی و مربوط به جنگ بود کم رنگ‌تر شد، به شکلی که بعد از دوران جنگ رادیو با افت قابل توجهی از مخاطبان رو به رو شد. به طور مثال برنامه «صبح جمعه با شما» که در دوران جنگ ۵۷ تا ۶۰ درصد مخاطب داشت در دوران پس از جنگ با کاهش ۴۰ درصدی مخاطب مواجه گردید و برنامه «خانه و خانواده» با ۲۰ درصد مخاطب به ۶ درصد شنونده تقلیل یافت.


البته این بدان معنی نبود که در دوران جنگ نیز رادیو با درصد مخاطب بالا و بدون نارضایتی از سوی شنوندگان پذیرفته می‌شد. در سال ۱۳۶۳ عواملی همچون یکنواخت بودن برنامه ها، یکسان بودن برنامه‌ها در روز‌های عادی و تعطیل، زیاد بودن سخنرانی‌ها و عدم تفکیک برنامه‌ها براساس گروه سنی سبب شد که بیش از ۶۴ درصد شنوندگان از برنامه‌های رادیو در نظرسنجی اعلام نارضایتی کنند. شاید شرایط اجتماعی خاص دوران جنگ مانع از پرداخت به این زوایا و پنهان ماندن نواقص می‌شد، اما بعد از جنگ اقبال گسترده مردم به تلویزیون و ویدئو، و کاهش مخاطبان رادیو نگاهی جدی برای بازسازی زیر ساخت‌های فنی و محتوایی رادیو احساس شد.


مهم‌ترین آسیب‌های رادیو در اواخر دهه ۶۰ و ابتدای دهه ۷۰ ریزش مخاطب، ظهور رقیبان رسانه‌ای مانند تلویزیون و بی توجهی مسئولان ارشد سازمان در میان دست اندر کاران رادیو بود. مخاطبان مهم‌ترین علت نارضایتی و دوری از رادیو را کمبود برنامه شاد و سرگرم کننده و نبود موسیقی کافی در برنامه‌ها دانستند؛ بنابراین مسئولان رادیو در دهه ۷۰ حفظ مخاطب فعلی و جذب مخاطب جدید را مهم‌ترین مسئله و برنامه خود قرار دادند. برای پاسخ به نیاز‌های متنوع مخاطبان و افزایش درصد شنوندگان تاسیس رادیو‌های جدید، چون رادیو تهران، رادیو جوان، رادیو فرهنگ، رادیو ورزش، رادیو پیام در دهه ۷۰ در دستور کار قرار گرفت.


در راستای عبور از بحران کاهش مخاطب و همچنین افزایش شبکه‌های رادیویی می‌توان چند دسته تعریف برای شبکه‌های رادیویی جدید نام برد: اولین دسته؛ رادیو‌های که مخاطب آن عموم مردم هستند و برنامه‌های آن برای عموم افراد متمایز از مکان زندگی آن‌ها مناسب است مانند: رادیو ایران. دسته دوم؛ رادیو‌هایی هستند که به طور اختصاصی در زمینه‌ای خاص تولید و به پخش برنامه می‌پردازند مانند: رادیو ورزش، رادیو معارف، رادیو گفتگو. دسته‌ای دیگر رادیو‌های که در حوزه تخصصی خاص و برای مخاطبان خاص و مشخص برنامه تولید می‌کند مانند: رادیو قرآن، رادیو سلامت.


این تقسیم بندی نشان از آن دارد که امروزه نمی‌توان مخاطبان را تنها گروهی دانست که به راحتی بتوان روی آن‌ها تاثیر گذاشت. در دوران جدید رسانه‌ها با مخاطبانی رو به رو هستند که هرکدام براساس نگرش، عادات و سلیقه‌های گوناگون به دنبال راه‌های مختلفی در جهت افزایش اطلاعات و یا سرگرمی هستند؛ بنابراین این تقسیم بندی‌ها در درجه اول سبب افزایش مخاطبان فعال می‌گردد و در مرحله‌ی بعد با جزئی‌تر شدن حوزه‌های پرداخت موضوع رسانه به راحتی می‌تواند پاسخگوی بخش بیشتری از نیاز‌های مخاطبان خود باشد.

در همین راستا هر شبکه با در نظر گرفتن مخاطبان خود به دنبال جزئی‌تر کردن حوزه موضوعات و رشد برنامه از لحاظ فنی و محتوایی می‌رود. به دنبال جزئی‌تر شدن حوزه پرداخت موضوعات اول شهریور ۱۳۷۲ "رادیو تهران" به طور آزمایشی شروع به کار کرد. تهران با دارا بودن موقعیت خاص خود از جهات مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و مرکزیت سیاسی نیازمند رسانه‌ای ویژه بود.


در کنار پرداخت جزئی‌تر به حوزه‌های موضوعی و احداث رادیو‌های مختلف، پرداخت به مسئله‌ی موسیقی به عنوان مهم‌ترین ابزار برنامه سازی رادیویی مطرح شد. استفاده از موسیقی در رسانه رادیو که تنها به حس شنوایی پایبند است جزء الزامات پیشرفت و جذب مخاطب محسوب می‌شود. مخصوصا موسیقی که نیاز به همراهی بصری ندارد و در رادیو یک پس زمینه ایده آل محسوب می‌شود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی با توجه به حرمت موسیقی و نظر اسلام درباره‌ی آن رادیو با چالش‌هایی روبه رو گردید، اما با گذر زمان موسیقی به عنوان ابزار رسانه‌ای با شرط رعایت موازین فقهی پذیرفته شد. در سال‌های ۱۳۷۰ دیگر موسیقی به عنوان یک مزیت رقابتی در طول برنامه‌ها برای جذب مخاطب استفاده شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رادیو جنگ تحمیلی شبکه های رادیویی برنامه ها دوران جنگ مهم ترین نوشته ای جزئی تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۰۵۸۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» برگزار می‌شود

کمال اکبری در نشست خبری همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین که در سالن جلسات دانشکده دین و رسانه قم برگزار شد از ارسال ۱۵۳ مقاله به دبیرخانه خبر داد و گفت: از این تعداد ۵۰ مقاله چاپ و در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت.

رئیس دانشکده دین و رسانه افزود: استقبال مراکز علمی از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه قم، پژوهشگاه‌های وابسته به حوزه و دانشگاه و نیز مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه از همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین بسیار عالی بود. نیازمند استفاده از ظرفیت‌های حوزوی و دانشگاهی برای تولیدات صدا و سیما هستیم.

دبیر همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین، محور‌های این همایش را "دین، فرهنگ و نظامات رسانه‌ای"، "دین، جهانی شدن و رسانه‌های نوین"، "دین و زیبایی‌شناسی رسانه‌های نوین"، "زبان دین و زبان رسانه‌های نوین" و "دین دیجیتال و رسانه‌های نوین" اعلام و خاطرنشان کرد: "روش‌شناسی مطالعات دینی و رسانه‌های نوین"، "فرهنگ، حکمرانی و رسانه‌های نوین"، "رسانه، خرده‌فرهنگ‌ها و تفاهم فرهنگی"، "رسانه‌های نوین، خانواده و سبک زندگی"، "هویت دینی، عدالت‌طلبی و رسانه‌های نوین"، "دین و قالب‌های برنامه‌سازی در رسانه‌های نوین" از دیگر محور‌های این همایش است.

اکبری عنوان کرد: "استعاره و تمثیل در رسانه‌های نوین"، "فرصت‌ها و چالش‌های دین در رسانه‌های نوین"، "چالش‌های اخلاقی حضور دین در رسانه‌های نوین"، "چالش‌های حقوقی حضور دین در رسانه‌های نوین"، "هنر‌های رسانه‌ای و عرفی‌سازی دین"، "دین، رسانه‌های نوین و چالش‌های زیست‌محیطی"، "تنظیم‌گری رسانه‌های نوین و حکمرانی فضای مجازی"، "فرهنگ و آینده‌پژوهی رسانه‌های نوین"، "علوم شناختی، دین و رسانه‌های نوین"، "هوش مصنوعی، دین و رسانه‌های نوین"، "رسانه‌های نوین و بازآفرینی انقلاب اسلامی" و "دین و تنوع زیبایی‌شناسی‌های نوظهور" از دیگر محور‌های این همایش ملی است.

رئیس دانشکده دین و رسانه قم گفت: این همایش برای تولید ادبیات علمی و فرهنگی در مبحث رسانه‌های نوین است، بنا به تغییرات ساختاری سازمان صداوسیما در استفاده از فرصت رسانه‌ای و فضای مجازی، پژوهش علمی در این زمینه ضروری است. همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» تلاشی از سوی همه اندیشمندان، اساتید حوزه و دانشگاه برای تولید ادبیات نظری در حوزه رسانه‌های جدید است.

دبیر این همایش تصریح کرد: اولین همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» پس از برگزاری ۱۷ پیش نشست در طول ۶ ماه گذشته و برگزاری ۱۱ نشست علمی، هشتم و نهم خرداد در استان تهران و قم با معرفی مقالات برگزیده برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تشریح بخش‌های جدید «جوان ایرانی سلام» در سال ۱۴۰۳/ میکروفونی که مصداق بیت‌المال است
  • دور دوم انتخابات مجلس، به روایت رادیو گفت وگو
  • درهای مصلی به روی مخاطبان سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب باز شد
  • خبر‌های رسانه نوزدهم اردیبهشت
  • برنامه «هشت صبح» از رادیو اقتصاد
  • تمایز «بوم» با دیگر برنامه‌های مشابه چیست؟/ قابی در شأن هنرمندان
  • نیاز به سرگرمی سالم برای مخاطب/ سعید ابوطالب «سناتور» را می‌سازد
  • همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» برگزار می‌شود
  • استقبال از «آن برد» غافلگیر کننده بود/ دغدغه همیشگی «مهاجرت»
  • استاد مسعود اسکویی نقش الگوسازی داشت